INNOREG

INNOREG

RTDM

INNOPROD Klaszter

Az INNOPROD Innovációs Klaszter (Klaszterfejlesztő műhely kísérlet) célja az innovatív kis-és középvállalkozások termék, technológia és szolgáltatás innovációban szerzett tapasztalatainak feldolgozása, a tapasztalatok és a megszerzett tudás részbeni integrálása és felhasználása. Részben a vállalkozások működési területeinek határait jelentő új fejlesztése tekintetében, illetve az új ötletek, kutatási eredmények megvalósításán alapuló start-up és spin-off vállalkozások fejlődésének segítésére.

Olyan klaszter létrehozása volt az elsődleges cél, amiben a tagok összefognak, létrehoznak egy közösen használt tudásbázist, elsősorban a piacra vezetési tapasztalataik összesítésével az új termék, technológiai és szolgáltatás ötletek és kutatási eredmények mielőbbi piacra vitele érdekében, hasznosítják a saját és másoktól átvehető tapasztalatokat.

A klaszter alapításának ötlete az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. és az Innoreg Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség vezetőiben és munkatársaiban fogalmazódott meg. A klaszter együttműködésbe az innovatív vállalkozásokon túl a jövőben bevonhatók kutató intézetek, felsőoktatási intézmények, start-up és spin-off cégek is.

Az INNOPROD klaszter jelenlegi tagjai:
• BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft
• Carinex Kft
• Hexium Műszaki Fejlesztő Kft
• Varinex Informatikai Zrt
• Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft
• MFKK Feltalálói és Kutató Központ Szolgáltatói Kft
• POZITEAM Vezetőképző Kft.
• Eyecom Mérnöki Kft.
• Global Innovation Kft
• Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft
• Innoreg Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség

Az INNOPROD Klaszter jelenleg informálisan működik, a tagvállalatok képviselői az egymás tevékenységének megismerésén és a klaszter jövőjének előkészítésén dolgoznak. A tagok minden hónap első csütörtökén 15.00-kor találkoznak, a tagvállalatok telephelyein. Ezeken a találkozókon a tagokat érdeklő témákban kerül sor egy–egy előadásra és vitára, aminek kapcsán közösen kialakításra kerülnek az együttműködésnek olyan területei, amiért mindenkinek érdekévé válik a klaszter keretében végzendő tevékenységek kialakításában és fejlesztésében résztvenni. A klaszterfejlesztő műhelyben teszteljük a klaszterek kialakításának és működtetésének legjobb gyakorlatait és célunk egy jól működő innovációs klaszter hosszú távú működésének megalapozása.

A klaszterfejlesztő műhely tevékenységének keretében a régióban működő akkreditált és nem akkreditált klaszterekkel kapcsolatos feltérképezés is elvégzésre került. Ennek eredményeképpen az alábbiak kerültek azonosításra:

1. Akkreditált klaszterek
1.1. Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter
1.2. Első Magyar e-Közigazgatási Klaszter
1.3. Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter
1.4. Mobilitás és Multimédia Klaszter
1.5. Orvosi Biotechnológiai Innovációs Klaszter

2. Nem akkreditált klaszterek
2.1. Autóipari Tanácsadó Klaszter
2.2. Budapest Business Region
2.3. Budapesti Kulturális Klaszter
2.4. Csepel Sziget és Környéke Kistérségi Turisztikai Klaszter
2.5. Közép-Magyarországi Fa- és Bútoripari Klaszter
2.6. Közüzemi Szolgáltatásokat Optimalizáló Klaszter
2.7. Kreatív Klaszter
2.8. Magyar Holo Klaszter
2.9. Magyar Repüléstechnikai Klaszter
2.10. Országos Biomassza Klaszter
2.11. Szociális Klaszter

A klaszter működésével, tevékenységével kapcsolatosan további információkat az Innoreg Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség részéről Somogyi Miklóstól kaphatnak az alábbi elérhetőségen:

Somogyi Miklós
Mobil: 30/207-5638
e-mail: somogyi@chic.hu

Kapcsolódó hírek:
INNOPROD Klaszter – május - http://innoreg.hu/node/9844