INNOREG

INNOREG

RTDM

eDIGIREGION

Mivel az Európai Unió az EU 2020 jelentős mérföldköve felé halad, az idő optimális ahhoz, hogy felsorakoztassa regionális és nemzeti innovációs és versenyképességi stratégiáját az Európai Unió sajátjaival. A 2008-ban kezdőd világgazdasági válságra válaszolva az Európai Unió megalkotta saját Europe 2020 stratégiai előterjesztését “ami ‘az okos és fenntartható növekedésre’ valamint ami Európai Unió és a nemzeti kormányzati szervek közötti nagyobb politikai koordinációra törekszik.

A kulcs kihívás Európa innovatívabbá tételében (és következtetésképpen versenyképesebbé tételében) az, hogy csökkentsék az EU kutatás-fejlesztési törekvésinek töredezettségi szintjét, hogy növeljék a kutatás és az ipar közötti kapcsolat szintjét valamint, hogy növeljék az innovációs eljárásban érdekeltek közötti együttműködési szintet regionális innovációs rendszerek létrehozásán keresztül.

Az eDIGIREGION egy egyedülálló együttműködési projekt, amely négy különböző Európai régiójú, magas potenciállal rendelkező kutatás-vezérelt klasztert mutatott be egymásnak (Délkelet Írország, Közép-Magyarország, Castilla-La Mancha, Spanyolország és Bukarest-Ilfov, Románia). Az eDIGIREGION célja, hogy a partnerség használja a strukturális együttműködést egy kutatási, innovációs, kreativitás és üzletiesítés ökoszisztéma tervezéséhez, kivitelezéséhez és megvalósításához, amely támogatja az EU Digitális Napirend megvalósítását minden régióban.

Az eDIGIREGION fokozza a régiók fenntartható versenyképességét a regionális erősségek és okos specializációk hasznosításával annak érdekében, hogy megvalósítsa az EU Digitális Napirend Kutatási és Technológiai Fejlesztését valamint Innovációs aspektusait. Ez a regionális szereplők (kormányzat, kutató központok és egyetemek valamint ipar) közötti együttműködés fokozásával fog megvalósulni annak érdekében, hogy régió-specifikus Közös Cselekvési Terveket dolgozzanak ki és cselekedjenek, melyek összhangban vannak a regionális gazdaság prioritásaival. Egy tervezett régió közötti és régión belüli mentori és tudás-transzfer folyamattal, az eDIGIREGION határon átnyúló transznacionális és nemzetközi együttműködések sorozata a Digitális Napirend technológiájának területén, amely támogatja a nyitott innovációt és erősíti a regionális versenyképességek, amely új üzleti lehetőségeket nyit a kis- és középvállalkozások számára valamint, amely pénzügyi támogatást mozgósít.

Az eDIGIREGION egyedülálló aspektusa a projekt azon célkitűzése, hogy a Közös Cselekvési Tervek által létrehozott rendszereken keresztül támogassa az ‘élő’ kutatást a regionális szereplők (kutatók, KKV-k, kormányzati és finanszírozó ügynökségek) megkönnyítésével, hogy az innovációs eljáráson keresztül technológiát hozzanak, a kutatástól az innovációig, a kereskedelemig.

A négy résztvevő régió közvetlen hasznán kívül, a projektből egy tartós örökség is létrejön, ami az összes módszert, technikát és a projekt keretében kifejlesztésre került esettanulmányokat tartalmazó on-line Központi Adattár, amely az összes regionális érdekelt számára hozzáférhető az egész Európai Unióban. Ez a Dokumentumtár a régiók számára egy felbecsülhetetlen erőforrás lesz a fenntartható partnerség megépítését megvalósító stratégiájukban, hogy regionális versenyképességüket az EU Digitális Napirend technológiai területein fokozzák.

www.edigiregion.eu

Feltöltött állományok: 
CsatolmányMéret
PDF icon eDigiregion leaflet - HUN419.37 KB
PDF icon eDigiregion leaflet - ENG205.93 KB